Paphos Blog

ΝΕΑ

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για καταχώρηση του φακέλου προσφορών ως τεκμήριο στην υπόθεση πινακίδων

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο απέρριψε το αίτημα της κατηγορούσας αρχής για καταχώρηση του φακέλου προσφορών ως τεκμήριο, αλλά έκανε αποδεκτό το αίτημα της για να καταχωρηθεί ως τεκμήριο για αναγνώριση στην υπόθεση πινακίδων του Δήμου Πάφου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης των πινακίδων του Δήμου Πάφου συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας από πλευράς της κατηγορούσας αρχής που εκπροσωπεί ο Δικηγόρος Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.

Μάρτυρας κατηγορίας κλήθηκε εκ νέου ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, δημοτικός υπάλληλος στον Δ. Πάφου από το 1984 που έφυγε από τον Δήμο πριν από λίγα χρόνια.

Στη σημερινή δικάσιμο η κατηγορούσα αρχή προσκόμισε τον ολοκληρωμένο φάκελο των προσφορών και τον υπέδειξε στον μάρτυρα, ο οποίος τον αναγνώρισε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ και του Διευθυντή της Χρίστου Ιωάννου, δικηγόρος Σάββας Μάτσας, είπε πως ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν ήταν μέλος  της Επιτροπής που ενέκρινε τους όρους των προσφορών, αλλά διαβίβαζε υπό κάποια άλλη ιδιότητα τα συγκεκριμένα έγγραφα στην επιτυχόντα προσφοροδότρια εταιρεία και συγκεκριμένα στην εταιρεία ΕΤΝΑ.
Πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατηγορίας έχει μετακινηθεί από τη συγκεκριμένη θέση από το 2011 και κατά συνέπεια δεν έχει γνώση του περιεχομένου του φακέλου των προσφορών.

Επιπρόσθετα επανέλαβε πως ο μάρτυρας κατηγορίας Σοφοκλής Σοφοκλέους διαβίβασε αυτά τα έγγραφα των προσφορών στον επιτυχόντα προσφοροδότη και δεν έχει καμία γνώση ούτε για τη σύνταξη των σχετικών εγγράφων, ούτε άμεση γνώση των οποιοδήποτε προσφορών στα έγγραφα αυτά. Άρα, συνέχισε, ο μάρτυρας δεν μπορεί να καταθέσει για την αλήθεια του περιεχομένου του φακέλου αφού δεν ήταν, όπως είπε, αυτός που αποφάσιζε.

Επίσης ο κ. Μάτσας εισηγήθηκε όπως κατατεθούν ως τεκμήρια στο Δικαστήριο οι επιστολές διαβίβασης των προσφορών που υπέγραψε ο μάρτυρας κατηγορίας Σοφοκλής Σοφοκλέους και οι όροι των προσφορών που συμπεριλαμβάνονται στον συγκεκριμένο φάκελο να κατατεθούν ως τεκμήρια προς αναγνώριση.

Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΑΛΜΑ και του Διευθυντή της Σωτήρη Αντωνιάδη, δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου υιοθέτησε αυτά που προανέφερε ο κ. Μάτσας, πως φέρει δηλαδή ένσταση στην κατάθεση ολόκληρου του φακέλου, αφού, όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο τεκμήριο που επιχειρεί να προσκομίσει ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αφού δεν υπάρχει κανένα υπόβαθρο.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ακόμη πως στο σύνολο του μαρτυρικού υλικού που τους δόθηκε  δεν γίνεται καμία αναφορά για τον συγκεκριμένο φάκελο. Ξεκαθάρισε πως είναι και ήταν υποχρέωση του Δήμου Πάφου να εφοδιάζει με υλικά τις εταιρείες κατασκευής πινακίδων για την κατασκευή πινακίδων. Το σύνολο του φακέλου σημείωσε έπρεπε να δοθεί εξ υπαρχής στην υπεράσπιση.

Ο κ. Χατζηκύρου, που εκπροσωπεί την κατηγορούσα αρχή, ανέφερε πως πρόκειται για ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό και ο συγκεκριμένος φάκελος του παραδόθηκε πρόσφατα από την Αστυνομία.

Από την πλευρά του το Δικαστήριο έθεσε τη θέση πως τα τεκμήρια πρέπει να καταθέτονται από το συγκεκριμένο μάρτυρα σε κάθε περίπτωση.

Ακολούθησε διακοπή της δικαστικής διαδικασίας προκειμένου το Δικαστήριο να αποφασίσει. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της κατηγορούσας αρχής για καταχώρηση του φακέλου προσφορών ως τεκμήριο, αλλά έκανε αποδεκτό το αίτημα για να καταχωρηθεί ως τεκμήριο για αναγνώριση στην υπόθεση πινακίδων.

Ο μάρτυρας Σοφοκλής Σοφοκλέους κατέθεσε στο Δικαστήριο απαντώντας σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις της κατηγορούσας αρχής σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου των προσφορών.

Τον δημοτικό υπάλληλο Ανδρέα Νικολάου εκπροσωπεί  ο δικηγόρος Κωστής Ευσταθίου.

Σημειώνεται πως στην κατάθεση του ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως σε σχέση με την έρευνα που έγινε από τον Δ. Πάφου μέσω ιδιώτη δικηγόρου του Μιλτιάδη Μιλτιάδους για πιθανές παρατυπίες που έγιναν στον Δήμο Πάφου και συγκεκριμένα από το τμήμα οδοσήμανσης για κατασκευή μεταλλικών πινακίδων και γενικά υλικά για την οδοσήμανση της Επαρχίας Πάφου, δεν έπεσε οτιδήποτε στην αντίληψη του. Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, σημείωσε, προκηρυσσόταν προσφορά κάθε χρόνο και εντασσόταν στις ομαδικές ετήσιες προσφορές. Οι διαδικασίες των προσφορών, είπε, γίνονταν νομότυπα, προσθέτοντας πως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει αν έγιναν οποιεσδήποτε ατασθαλίες στη χρησιμοποίηση των χρημάτων. Για αυτό, συνέχισε, πρέπει να ρωτηθεί το τμήμα εσωτερικού ελέγχου.

Οι κατηγορούμενοι διευθυντές των εταιρειών κατασκευής πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.

Βάσει του κατηγορητηρίου μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων και σηματοδότησης συνολικής αξίας 44 χιλ.ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δ. Πάφου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Το Δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο στις  10.1.2019  στις 09:30 το πρωί για την αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top