Paphos Blog

ΝΕΑ

Ι. Νικολάου: Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς βασικός πυλώνα του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης

Μηνύματα υπέρ της συνεργασίας πολίτη – Αστυνομίας για μείωση της εγκληματικότητας έστειλε εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα στη Γιόλου με τη συμμετοχή 11 κοινοτικών συμβουλίων και στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης  και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Tα κοινοτικά συμβούλια Γιόλου, Θελέτρας, Μηλιούς, Πάνω και Κάτω Ακουρδάλειας, Σίμου, Λάσας, Δρύμου, Δρυνιάς, Μηλιάς και Φοίτης συνδιοργάνωσαν με την Αστυνομία την εκδήλωση για παρουσίαση και εφαρμογή του προγράμματος Παρατηρητή της Γειτονιάς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Γιόλου . Το πρόγραμμα όπως αναφέρθηκε αποτελεί μια στρατηγική πρόληψης του εγκλήματος, η οποία μειώνει την εγκληματικότητα και αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας σε δήμους και κοινότητες.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Νικολάου είπε πως ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνδράμει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος.

Η αποτελεσματικότητα του θεσμού, είπε ο κ. Νικολάου, βασίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για αναβάθμιση του επιπέδου της προσωπικής του ασφάλειας και της ασφάλειας της περιουσίας του, ενώ ταυτόχρονα προάγει το αίσθημα της αλληλεγγύης και στηρίζει τα ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα της κάθε μικρής ή μεγάλης κοινότητας.

Για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ασφάλειας είπε ο κ .Νικολάου θα πρέπει ο καθένας από εμάς ως  ενεργός πολίτης να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια .

Είναι, είπε, για αυτό το λόγο που η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν προχωρήσει στην κατάθεση ενός νομοσχεδίου το οποίο ουσιαστικά θα προστατεύει τον κάθε πληροφοριοδότη.

Ακολούθως ο κ. Νικολάου ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο του πήρε προχθές τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου αστυνομικού σταθμού Στρουμπιού και πως μέχρι το τέλος του χρόνου ο νέος αστυνομικός σταθμός θα αποτελεί γεγονός.

Επί του θέματος σημείωσε ο κ.Νικολάου ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως ο νέος αστυνομικός σταθμός Στρουμπιού θα αποτελεί ένα κτίριο που να  συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι μια σημαντική επένδυση στην επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας και με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης σήμερα αποδίδει καρπούς.

Πρόσθεσε πως για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκτασή του, αξιολογώντας και αναθεωρώντας το θεσμό, με στόχο τη συνεχή αναβάθμισή του, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η  καθημερινή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες έφερε τον θεσμό να λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε 29 δήμους και 137 κοινότητες, με 80.000 καταγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς παγκύπρια, ενώ στις αρχές του 2013 – οπότε και αποφασίστηκε η ενδυνάμωση και η επέκταση του θεσμού – λειτουργούσε μόνο σε περιορισμένο αριθμό δήμων και κοινοτήτων, με ένα μικρό αριθμό (γύρω στους 3000) καταγεγραμμένων παρατηρητών.

Η σταδιακή αύξηση των παρατηρητών και η ανταπόκριση όλο και περισσοτέρων Δήμων και Κοινοτήτων να συμμετέχουν στις ενημερωτικές διαλέξεις για το θεσμό και τη δράση του –όπως η σημερινή- καταδεικνύουν είπε ο κ.Νικολάου, την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης να ενισχύσει την ενεργό δράση του πολίτη στην κοινοτική αστυνόμευση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά την τελευταία τετραετία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 250 διαλέξεις, με μεγάλο αριθμό συμμετοχής του κοινού παγκυπρίως, ανέφερε.

Ο «Παρατηρητής της Γειτονιάς» σημείωσε ο Υπουργός είναι ένα πρόγραμμα που συμβάλλει δραστικά στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, και η ενεργός εμπλοκή των πολιτών μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνικό δίκτυο πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας του πολίτη. Μέχρι στιγμής είχαμε μόνο θετικά αποτελέσματα στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας της καθημερινότητας των πολιτών, επεσήμανε.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας στο χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Πάφος έχει μείνει λίγο πίσω σ’ ότι αφορά το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς και δεν έτυχε των ευεργετημάτων αυτού του θεσμού που είδαν άλλες περιοχές της νήσου.

Το τελευταίο καιρό συνέχισε, η αστυνομική διεύθυνση Πάφου έχει μπει δυναμικά και εκτίμησε πως πολύ σύντομα με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων η Πάφος θα αποτελέσει πρότυπο στον συγκεκριμένο τομέα γιατί η Αστυνομία σήμερα έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση αστυνόμευσης, αυτή της κοινοτικής αστυνόμευσης που έχει ως προμετωπίδα και βασικό πυλώνα τον Θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε πως η Αστυνομία σήμερα δεν εργάζεται για τον πολίτη αλλά εργάζεται μαζί με τον πολίτη, δίπλα και όχι απέναντι του.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Παττούρας Υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος στο Αρχηγείο Αστυνομίας ανέφερε πως είναι αποδεδειγμένο πως η δράση του Θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς που βασίζεται στην άμεση και στενή συνεργασία του πολίτη, της τοπικής αρχής και της Αστυνομίας  έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη  μείωση της εγκληματικότητας, στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κόσμου προς την Αστυνομία συμβάλλοντας, στην ποιότητα ζωής στις κοινότητες και στις πόλεις μας.

Είπε πως οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν περίπου κάθε εβδομάδα σε διάφορα συμπλέγματα χωριών και κοινοτήτων και πριν το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν καλυφθεί όλα τα χωριά της επαρχίας Πάφου.

Ο Σταύρος Βραχνός Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Γιόλου ανέφερε πως στόχος της Αστυνομίας αλλά και των κοινοτικών συμβουλίων είναι η εξεύρεση εθελοντών – Παρατηρητών της Γειτονιάς.

Ο κοινοτάρχης Σίμου Ανδρέας Παπαγαπίου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε πολύ σημαντικές αυτές τις εκδηλώσεις ενημερωτικού περιεχομένου  από πλευράς της Αστυνομίας.

Η κοινοτάρχης Μηλιού Εύα Χρυσάνθου ανέφερε πως στην κοινότητα της ήδη εφαρμόζεται ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Οι κάτοικοι της Μηλιού συμβάλλουν ανέφερε στην πάταξη της εγκληματικότητας, ωστόσο σημείωσε επιβάλλεται νίσχυση της αστυνόμευσης.

Ο Κυριάκος Σωτηρίου κοινοτάρχης της Φοίτης είπε πως στόχος της κοινοτικής αρχής Φοίτης είναι η συνεργασία με την Αστυνομία για το καλό της περιοχής.

Η κοινοτάρχης Μηλιάς Χρυσή Κωνσταντίνου ανέφερε πως η εφαρμογή του Θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς επιβάλλεται και είπε πως ως κοινοτική αρχή συνεργάζονται με τον αστυνομικό σταθμού Στρουμπιού.

Ο Ευγένιος Νεοφύτου Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Γιόλου ανέφερε πως η σοβαρή εγκληματικότητα δεν είναι στις πόλεις που σημειώνεται αλλά στις κοινότητες. Επίσης έθεσε και το θέμα της ενίσχυσης των αστυνομικών περιπολιών στην περιοχή.

Σημειώνεται πως στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχαν οργανωμένοι φορείς και πολίτες κάθε ηλικίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top