Paphos Blog

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Καλές πρακτικές παρουσιάστηκαν στο 1ο Παμπάφιο Οικολογικό Συνέδριο

Το 1ο Παμπάφιο συνέδριο με θέμα την οικολογία και με στόχο την παρουσίαση καλών πρακτικών που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν στα σχολεία, και την ανάπτυξη και καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου στην Πάφο.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του σχολείου Μαρία Θεοφάνους, το συνέδριο έχει στόχο να καταγράψει και να αναδείξει εργασίες μαθητών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους για σχετικά περιβαλλοντικά θέματα, με τη συμμετοχή Γυμνασίων της Επαρχίας, αλλά και φιλοξενούμενους συνεργάτες από το εξωτερικό, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κ. Θεοφάνους είπε το θέμα του συνεδρίου ήταν “η οικολογική αφύπνιση των μαθητών μέσα από καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στα σχολεία”.

Το κάθε σχολείο, πρόσθεσε, με τη δική του παρουσία στο συνέδριο, έδειξε δράσεις και πρακτικές που εφαρμόζει και έχουν καλά αποτελέσματα.

Μέσα από τις παρουσιάσεις που έγιναν στο συνέδριο, προωθήθηκε μια ανταλλαγή ιδεών, ώστε να μπορέσει το κάθε σχολείο να αναβαθμίσει το δικό του σχέδιο δράσης, ανέφερε.

Είπε, επίσης, πως “προσπαθούμε μέσα από αυτή τη συνεργασία να ξεφύγουμε από το κλειστό κύκλωμα ενός σχολείου και να μεταφερθούμε στην ιδέα ‘δίκτυα σχολείων’ ”.

Αναφερόμενη στις δράσεις, η κ. Θεοφάνους είπε πως αξιόλογες δράσεις που υλοποιούνται σχεδόν σε όλα τα σχολεία είναι η καθαριότητα και η ανακύκλωση.

Ενδεικτικά ανέφερε πως γίνονται προγράμματα ανακύκλωσης τα οποία εφαρμόζονται στο σχολείο σε ειδικούς χώρους για το γυαλί και το πλαστικό.

Η ανακύκλωση, όπως είπε, “μας φέρνει και στις δράσεις εθελοντικής φύσεως, όπως τη συγκέντρωση πωμάτων από τα μπουκάλια του νερού άνω των 40 κιλών και τη διοχέτευση τους στους κατάλληλους συνδέσμους για μετατροπή τους σε αναπηρικά καροτσάκια”.

Σε εξέλιξη, συμπλήρωσε, βρίσκεται η προώθηση νέων σχεδίων για τη συμπλήρωση του υπόλοιπου πλαστικού της μπουκάλας, όπου μέσα από συμπτύξεις θα συμβάλουν στη δημιουργία έργων τέχνης.

Αυτό, είπε, στην Ευρώπη γίνεται εδώ και 50 χρόνια, ενώ στην Κύπρο γίνεται τώρα προσπάθεια για την εφαρμογή του.

Επιπρόσθετα, η κ. Θεοφάνους είπε πως άλλες δράσεις που εφαρμόζονται είναι καθαρά στο θέμα της οικολογίας, όπως με τη δενδροφύτευση.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, στο σχολείο έχει δημιουργηθεί βοτανόκηπος και ελαιώνας που είναι, όχι μόνο για καλλωπιστικούς λόγους, αλλά και για ανάπτυξη του εμπορικού πνεύματος των παιδιών.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία αποξήρανσης για τη δημιουργία ειδών από τσάι που θα προσφέρονται είτε ως δώρα ή θα τεθούν προς πώληση.

Η κ. Θεοφάνους είπε πως το σχολείο διαθέτει ήδη έξι φυτά από ελιές τα οποία έχουν βγάλει καρπό. Ακολούθως, είπε, έγινε το μάζεμα του καρπού, εφοδιάστηκε η οικιακή οικονομία του σχολείου και δόθηκε από ένα μικρό μπουκαλάκι λάδι στις άπορες οικογένειες μαθητών του σχολείου.

Η Διευθύντρια του Αποστόλου Παύλου Γυμνασίου αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Γυμνασίου του Αγίου Αντωνίου Λεμεσού, όπου σε μια μεγάλη έκταση φύτεψαν ελιές και από το λάδι εισπράττουν 3.000 ευρώ το χρόνο, που χρησιμοποιούνται από το σχολείο για ενίσχυση των άπορων μαθητών και αναβάθμιση του σχολείου.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα μιας κακής διαχείρισης του φυσικού πλούτου και μιας αθέμιτης παρέμβασης της ανθρώπινης δύναμης. Μέσα από μια διαθεματική αναζήτηση του φαινομένου, είπε, οι μαθητές ανακαλύπτουν τις διαστάσεις του θέματος και επιλέγουν τα δεδομένα που θα παρουσιάσουν στην τάξη.

“Στο χέρι όλων είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον νέο μαθητή-πολίτη του αύριο, προσφέροντας του ως εκπαιδευτικοί ενός σύγχρονου σχολείου, όλα εκείνα που χρειάζονται για την πραγματοποίηση του ονείρου ενός καλύτερου κόσμου για όλους μας”, κατέληξε η κ. Θεοφάνους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν παρουσιάσεις του Γυμνασίου Αγίου Θεοδώρου, Γυμνασίου Θεοσκέπαστης, Νικολαϊδείου Γυμνασίου, Γυμνασίου Πόλης Χρυσοχούς και Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου.

Στο συνέδριο φιλοξενούνται εκπρόσωποι από τα συνεργαζόμενα σχολεία Κροατίας, Λιθουανίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Πορτογαλίας στο πρόγραμμα Εrasmus, που φιλοξενούνται από το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου από τις 18 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου του 2017.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Συμεωνίδης, καθηγητής πληροφορικής και συντονιστής του προγράμματος, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, είπε πως το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου συμμετέχει στη Βασική Δράση 2 του Προγράμματος Erasmus+ KA2 Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ σχολείων. Ο τίτλος της σύμπραξης είναι: “EcologicalLiteracy” και το πρόγραμμα είναι διετές (Σεπτέμβριος 2016 – Ιούνιος 2018).

Η σύμπραξη αυτή στοχεύει, ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης, στην εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα σχετικά με την οικολογία και το περιβάλλον, αλλά και στη γνωριμία και συνεργασία με παιδιά από τα σχολεία που συμμετέχουν.

Συνεργάτες του σχολείου είναι σχολεία από τις πόλεις Sibiu (Ρουμανία), Gaziantep (Τουρκία), RioMaior (Πορτογαλία), Kaunas (Λιθουανία) και Čakovec (Κροατία).

Κατά την περίοδο 20 ως 25 Φεβρουαρίου 2017, επισκέπτονται το σχολείο 16 μαθητές και 10 καθηγητές από τις χώρες αυτές.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, συνέχισε, προγραμματίστηκαν αρκετές εκδηλώσεις και δράσεις, όπως ξενάγηση στο σχολείο, παρακολούθηση μαθημάτων, ξενάγηση στο κέντρο της Πάφου, οικολογικό συνέδριο στο σχολείο, δεντροφύτευση, αρκετές εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής, στο μοναστήρι Αγίου Νεοφύτου, στον υδατοφράκτη Κανναβιούς, στη Φύτη – Μουσείο Λαϊκής και Υφαντικής Τέχνης, στα Λουτρά της Αφροδίτης και στον Βοτανικό Κήπο των Λουτρών, καθώς και στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου – Τάφοι των Βασιλέων.

Μετά το πέρας του συνεδρίου, παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε το μουσικό σχήμα του σχολείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top