Paphos Blog

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

25ώρες διαδρομή της νεολαίας Πόλεως Χρυσοχούς με αίτημα την επιβίωσή τους

Με το σύνθημα «Τρέχουμε για το μέλλον του τόπου μας» ενενήντα και πλέον νέοι  από το διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς συμμετείχαν στο Μαραθώνιο – σκυταλοδρομία που ξεκίνησε  από το Δήμο Πόλεως στις 23 Μαρτίου και τερμάτισε την επομένη  στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, καλύπτοντας μία απόσταση 215 χιλιομέτρων. Ο υπερμαραθώνιος διήρκεσε 25 ώρες και η νεολαία χαρακτηρίζει το εγχείρημα «υπερπροσπάθεια σε μια …προσπάθεια επιβίωσης».

Στο Μαραθώνιο συμμετείχαν όλοι οι Κοινοτάρχες του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς, οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι της Επαρχίας Πάφου, στο πλευρό της Νεολαίας της περιοχής.  Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση  του Κράτους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και τα οποία αποτελούν ανασταλτικό  παράγοντα για την πάρα πέρα  εξέλιξη, ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

Η διαδρομή καταγράφηκε σε βίντεο που μόνο συγκίνηση προκαλεί. Η παράδοση της σκυτάλης, από τον έναν στον άλλο, σκιαγραφεί τον αγώνα της επιβίωσης, τη δυνατή διεκδίκηση, αλλά και τα  πολλαπλά προβλήματα τα οποία είναι χρόνια, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες,  και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, όπως ο δρόμος Πάφου Πόλεως Χρυσοχούς, το σχέδιο Νατούρα, το οποίο πρέπει  να λειτουργήσει υπέρ της περιφέρειας και το τοπικό σχέδιο.

Η νεολαία του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να πάρει το μέλλον στα χέρια της και να κρατηθεί στον τόπο που τη γέννησε.

Στο Προεδρικό Μέγαρο παρέδωσαν υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με πρώτο και κύριο αίτημα την άμεση ανακατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς  και την αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου.

Ο  Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφής δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αν πραγματικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιληφθεί ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτή την ακριτική περιοχή θα δώσει λύσεις στα  προβλήματα του διαμερίσματος .

Όπως είπε, με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Πάφο, στις 5 Μαΐου, θα επιδιώξει ξεχωριστή συνάντηση, με στόχο την προώθηση λύσεων στα προβλήματα της Πόλης Χρυσοχούς.

Ο κ. Παπαχριστοφής πρόσθεσε πως οι παράγοντες της Πόλης Χρυσοχούς είχαν λάβει διαβεβαιώσεις, όταν η νεολαία της Π. Χρυσοχούς οργάνωσε το Μαραθώνιο, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τους δεχτεί στο Προεδρικό και θα συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν ανάμεσα στα οποία η κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης, η αναβάθμιση του Νοσοκομείου και η παροχή κινήτρων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επενδύσεων και συνεπώς αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή.

Της εκκίνησης του υπέρ – Μαραθωνίου προηγήθηκε αγιασμός από το Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο, ο οποίος στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη  για την εκκίνηση του αγώνα στην Μαρία Μανάκου.

Ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης εκτίμησε ότι «όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη στην περιοχή, δυστυχώς οι νέοι άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν, διότι πολλά από τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό τον υπερμαραθώνιο είναι άνεργοι».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, αναφερόμενος στην υπερκομματική πρωτοβουλία της νεολαίας της περιοχής, είπε στο ΚΥΠΕ  πως είναι σημαντικό θέμα η προώθηση  του δρόμου Πάφου –Πόλης Χρυσοχούς. Το συγκεκριμένο έργο, σημείωσε,  αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Πόλης Χρυσοχούς.
Ο κ . Μυριάνθους είπε πως άλλα θέματα που απασχολούν την Πόλη Χρυσοχούς είναι η αναβάθμιση του Νοσοκομείου, το ζήτημα των πολεοδομικών ζωνών γενικότερα στην περιοχή που ουσιαστικά δημιουργεί μια αποτροπή σε κάποιον να ενδιαφερθεί να προχωρήσει σε  μια σοβαρή τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα, καθώς και το μεγάλο έργο στη Λίμνη που αποτελεί έργο πνοής, όπως το χαρακτήρισε.
Νέοι που συμμετείχαν στο μαραθώνιο διευκρίνισαν πως «οι ίδιοι δεν έχουν χρώμα και πως η πρωτοβουλία τους είναι  υπερκομματική, με μοναδικό στόχο την επιβίωσή τους στην παραμελημένη αυτή περιοχή. Θέλουμε ένα  μέλλον που θα μας εξασφαλίζει πολλά πράγματα και να γίνεται σεβαστή η άποψή μας», πρόσθεσαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top